W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Kontakt

Urząd Miasta Chełmna

ul. Dworcowa 1

86-200 Chełmno


tel.  (+48 56) 677 17 17
fax: (+48 56) 677 17 74


e-mail: biuro_informacji@chelmno.pl

www: chelmno.pl

Skrytka ePUAP: /8493hehsse/skrytka 


NIP Gminy Miejskiej: 875-10-03-167
REGON Gminy Miejskiej: 871118483

NIP Urzędu Miasta: 8751549877
REGON Urzędu Miasta: 000523442



Informacje o Afrykańskim Pomorze Świń

Afrykański Pomór Świń (ASF) jest chorobą wirusową świń i dzików, która powoduje wysoką śmiertelność u dotkniętych zwierząt. Wirus jest nieszkodliwy dla ludzi, ale powoduje znaczne zakłócenia społeczno-ekonomiczne w miejscu występowania.

Zdrowe świnie i dziki zwykle zarażają się:

1. Przez bezpośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi,
2. Pośredni kontakt poprzez spożycie produktów od zakażonych zwierząt, kontakt z zanieczyszczonymi ubraniami, pojazdami lub wyposażeniem,
3. Ugryzienia przez zakaźne miękkie kleszcze (tam, gdzie jest obecne).

Co można zrobić, by zapobiec rozprzestrzenianiu się ASF?


Każdy z nas (w tym zwłaszcza hodowcy świń) ma możliwość ograniczać ryzyko rozprzestrzeniania się ASF, poprzez przestrzeganie stosownych zakazów i nakazów ustanowionych w prawodawstwie oraz postępując zgodnie z poniższymi wskazaniami:

Przede wszystkim, aby ograniczyć ryzyko zakażenia świń wirusem ASF, w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, powinny być wdrożone wszystkie podstawowe zasady zabezpieczenia miejsc utrzymywania zwierząt (bioasekuracja), w tym zwłaszcza:

1. niekarmienie zwierząt paszą niewiadomego pochodzenia ani produktami (w tym resztkami, zlewkami) pochodzenia zwierzęcego;
2. nie zakupywanie świń z niewiadomego źródła czyli nieoznakowanych
i bez świadectwa weterynaryjnego;
3. zastosowanie mat dezynfekcyjnych na wjazdach i wyjazdach do gospodarstw i przed wejściami do budynków inwentarskich;
4. zabezpieczenie przed dostępem zwierząt dzikich do budynków inwentarskich, magazynów pasz oraz miejsc przechowywania ściółki;
ograniczanie dostępu osób postronnych do zwierząt;
5. zachowanie podstawowych zasad higieny - odkażanie rąk i obuwia, stosowanie odzieży ochronnej;
6. nie uczestniczenie w polowaniach na 72 godziny przed wejściem do chlewni, niewnoszenia do gospodarstw części dzików itd.;
nie pożyczanie sprzętów, nie zatrudnianie do obsługi osób, które hodują świnie, itp.

 Ponadto:

Należy unikać kontaktu z padłymi świniami. W celu uniknięcia przeniesienia na inne zwierzęta w sposób mechaniczny czynników zakaźnych wywołujących różne choroby, nie tylko ASF, należy przestrzegać podstawowych zasad ostrożności i higieny, w tym szczególnie:

1. nie pozwolić domowym zwierzętom na kontakt z padłymi świniami
i dzikami,

2. w przypadku kontaktu z padłą świnią lub dzikiem należy jak najszybciej umyć ręce lub zdezynfekować środkiem na bazie alkoholu oraz oczyścić
i zdezynfekować obuwie,

3. osoby postronne (tzn. osoby nie zajmujące się zawodowo zwierzętami lub leczeniem zwierząt w danym gospodarstwie), nie powinny wchodzić - zwłaszcza po kontakcie z padłą świnią lub dzikiem - do budynków inwentarskich w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie; należy stosować się ściśle do zaleceń służb weterynaryjnych na danym terenie.

Ponadto osoby, które wyjeżdżają poza terytorium Unii Europejskiej (wyjazdy zagraniczne do państw trzecich nienależących do UE) muszą pamiętać, że nie wolno przywozić z państw nie będących członkami UE żadnej żywności pochodzenia zwierzęcego za wyjątkiem specjalnych produktów dietetycznych przeznaczonych na użytek własny lub małych dzieci.

 

Więcej informacji na stronach:

https://www.wetgiw.gov.pl/

https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/pl

 

 

Załączniki

Powiadom znajomego