Klauzula informacyjna dotycząca przetwarzania danych osobowych

Szanowni Państwo,
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólnego rozporządzenia o ochronie danych) z dnia 27 kwietnia 2016 r. oraz z ustawą o ochronie danych osobowych z 10 maja 2018 r. przedstawiamy zasady, na jakich odbywa się przetwarzanie danych osobowych w Gminie Miasto Chełmno oraz o przysługujących w związku z tym Pani/Panu prawach.

1.Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Burmistrz Miasta Chełmna ul. Dworcowa 1, 86-200 Chełmno, adres e-mail: biuro_informacji@chelmno.pl.

2.Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, z którym można się skontaktować poprzez adres poczty elektronicznej: iod.um@chelmno.pl. lub pisemnie na adres siedziby Administratora z dopiskiem IOD.

3.Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu:
a) wypełniania obowiązku prawnego ciążącego na Administratorze w związku zrealizowaniem zadań przez Gminę Miasto Chełmno – zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. c ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych z dnia 27 kwietnia 2016 r.,
b) wykonywania zadania realizowanego w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej powierzonej Administratorowi w związku zrealizowaniem zadań przez Gminie Miasto Chełmno – zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. e ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych z dnia 27 kwietnia 2016 r.,
c) wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy – zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. b ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych z dnia 27 kwietnia 2016r.,
d) na podstawie wyrażonej zgody przez osobę, której dane są przetwarzane zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych z dnia 27 kwietnia 2016r.,

4.W związku z przetwarzaniem danych w celu wskazanym powyżej Pani/Pana dane osobowe mogą być udostępniane innym odbiorcom lub kategoriom odbiorców danych osobowych. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być:
a) inne podmioty upoważnione do odbioru Pani/Pana danych osobowych na podstawie odpowiednich przepisów prawa,
b) inne podmioty, które przetwarzają Pani/Pana dane osobowe w imieniu Administratora na podstawie zawartej umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych (tzw. podmioty przetwarzające).

5.Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji wskazanego w pkt 3 celu przetwarzania.

6.Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres wykonania czynności  i odbioru dokumentów oraz zgodnie z ustawą z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz. U. 2018 r. poz. 217 z późn. zm.) oraz rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych  (Dz. U. 2011 r. Nr 14, poz.67 z późń. zm.).

7.Posiada Pani/Pana prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu. W przypadku, w którym przetwarzanie Pani/Pana danych odbywa się na podstawie zgody (tj. art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych z dnia 27 kwietnia 2016 r.), przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

8.Ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r..

9.Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest warunkiem prowadzenia sprawy w Gminie Miasto Chełmno. Podanie danych wynika z przepisów prawa, tj. z ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tj. Dz. U. z 2017 poz. 1875 ze zm.) oraz innych ustaw dziedzinowych.

10.Pani/Pana dane osobowe nie są przetwarzane w sposób zautomatyzowany oraz nie podlegają profilowaniu.

Wytworzył: Inspektor Ochrony Danych (7 czerwca 2018)
Opublikował: Paweł Góra (7 czerwca 2018, 14:32:15)

Ostatnia zmiana: Grzegorz Panek (13 czerwca 2018, 15:13:49)
Zmieniono: Edycja treści

rejestr zmian tej informacji »


Liczba odsłon: 136

wersja do zapisu wersja do druku

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij